Voor en nadelen van een keuken en keukentje

Of je nu op zoek bent naar je eerste studentenflat, een huurappartement zoekt of overweegt een huis te kopen, je hebt ongetwijfeld al advertenties gezien met een keukentje.

Een keukentje is vaak te vinden in studio-appartementen in de binnenstad en in sommige kleinere huizen, en je raadt het al: een keukentje is een soort kleine keuken. Maar wat is het verschil, behalve de fysieke grootte? Hieronder zullen we een kijkje nemen op hoe de twee worden gedefinieerd in onroerende goede termen.

Keuken

De meeste huizen en grotere appartementen zullen worden geleverd met een volledige keuken. Hoewel we allemaal weten dat de keuken is waar je het eten maakt, is het de moeite waard een kijkje nemen op hoe het meestal wordt gedefinieerd in de wereld van onroerend goed. Een woning die een keuken vermeldt, impliceert meestal dat de keuken in zijn eigen kamer is in plaats van verbonden met de woonkamer, bijvoorbeeld. De uitzondering is een open keuken en eet/woonkamer. De wetgeving inzake de minimumgrootte van een keuken verschilt van land tot land, maar een minimum van 4,2 m² is in de meeste gebieden gebruikelijk.

Lokale verordeningen kunnen ook verschillen in het land met betrekking tot wat precies een keuken is. In het algemeen moet een keuken echter voorzien zijn van een gootsteen met zowel drinkbaar als warm water, en van elektriciteit om de apparaten te ondersteunen die essentieel zijn voor het bewaren, bereiden en koken van voedsel. Veel woningen worden verkocht met volledig ingerichte keukens, compleet met aanrecht, opbergruimte, een oven, een fornuis, een koelkast en een vriezer.

Keukentje

We hebben afgeleid dat een keukentje in feite een kleine keuken is, maar dat betekent niet noodzakelijk dat het een keuken van normale grootte is, geperst in een kleinere ruimte. Er zijn geen standaardafmetingen om een keuken van een kitchenette te onderscheiden, maar over het algemeen zal de werkruimte minder dan 4,2 m² bedragen en kan het zelfs gaan om slechts één klein aanrecht plus een gootsteen. Wat de apparatuur betreft, kunnen keukentjes worden uitgerust met een magnetron, een enkele kookplaat en een kleine koelkast. In een keukentje is de opslagruimte veel beperkter dan in een keuken, met een enkel aanrecht en misschien een of twee kasten en een paar laden. Meestal te vinden in de binnenstad studio-appartementen, studentenhuisvesting en vakantiehuizen of kleine woningen, ze bevatten alles wat je nodig hebt om een warme maaltijd te koken, terwijl het nemen van een minimale hoeveelheid ruimte. Een keukentje staat bijna nooit in een eigen kamer en is bijna altijd verbonden met de woonruimte.

De voordelen

Voor de fanatieke kok is een ruime keuken een must. U heeft de beschikking over een groot aantal apparaten, zodat u de meest uiteenlopende gerechten kunt bereiden voor meerdere gasten tegelijk. Wat de ruimte betreft, beschikt u over het algemeen over minstens één werkblad en talrijke kasten en laden voor het opbergen van ingrediënten, borden, potten en keukengerei.

De nadelen

Als u niet veel kookt, kan het zijn dat u de keuken niet ten volle benut, waardoor het een verspilling van ruimte wordt. Als op zichzelf staande kamer is dat veel ruimte die beter benut kan worden. Het betekent ook meer schoonmaken, want keukens en keukenapparatuur worden sneller vuil dan je kunt zeggen: “Het eten is klaar!”. Omdat veel apparaten meestal ingebouwd zijn, kan het moeilijk zijn om een keuken anders in te delen, dus je zit zo goed als vast aan de indeling die je hebt gekregen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.