1. Welke vorm is het meest interessant?
Probeer een enkelwandige keuken te vermijden, enkel indien je niet anders kan. De verschillende zones liggen namelijk onvermijdelijk allemaal naast elkaar en je legt dan ook steeds ‘lange’ afstanden af. Een keuken in L-vorm biedt plaats voor een tafel en is daarom erg poplulair én veel praktischer. Heb je plaats om twee parallelle kastwanden te plaatsen, dan heb je meer mogelijkheden: een dubbelwandige keuken, de moderne eilandkeuken of een keuken in U- of in G-vorm. Je kan meteen de loopafstanden een pak inkorten en je zoneplanning optimaliseren. Tussen de beide kastwanden voorzie je het best zo’n 120 cm ruimte.
2. Hoe onderhoud ik mijn inox toestellen?
Met een spons krijg je strepen, ook al droog je het oppervlak nadien af met een droge doek. Je kan beter een geschikt reinigingsmiddel gebruiken, dat je kan verkrijgen bij de leverancier van de toestellen of in de meeste supermarkten. Deze producten zijn er speciaal voor gemaakt en leggen bovendien een beschermlaag op de inox. Zo krijg je niet meteen vingerafdrukken bij aanraking.
3. Welke verlichting moet ik voorzien in een keuken?
Je hebt vooral nood aan direct licht: zowel tijdens het voorbereiden als tijdens het koken en het afwassen. Tl-verlichting en halogeenspots zijn hiervoor geschikt. Is de dampkap voorzien van verlichting, neem dan hetzelfde soort verlichting voor boven de rest van het werkblad. Met andere woorden: tl in de dampkap? Dan ook tl-verlichting voor het hele werkblad. De belichting van mijn keuken kiezen.
4. Kies ik voor maatwerk of voor een standaardkeuken?
Maatwerk is duurder dan een standaardkeuken. Heb je een wand die je volledig wil ‘bedekken’ en wil je toch het budget in het oog houden? Dan biedt een omranding op maat in MDF misschien een oplossing. De keukenkasten blijven dan standaard en de omranding wordt aangepast op maat.
5. Hoe kan ik energiezuinig zijn in de keuken?
Naast energiezuinige toestellen heb je nog andere mogelijkheden. Hierbij enkele tips. Laat de ijskast niet langer open dan nodig, dat vraagt heel veel energie. Zet tijdens het koken zoveel mogelijk een deksel op de potten én stem de grootte van de pot af op de grootte van de kookplaat. Of laat het vuur niet voorbij het oppervlak van de potten komen. Kook je elektrisch? Zet dan de kookplaat uit voor het einde van de kooktijd, zo gebruik je meteen ook de restwarmte.
6. Hoeveel stopcontacten heb ik nodig?
Je hebt niet alleen stopcontacten nodig voor je keukentoestellen (inbouw of los) maar ook voor apparaten die je af en toe gebruikt, zoals bijvoorbeeld een koffiezetapparaat, een mixer, een broodrooster,… Maak vooraf een lijstje van toestellen die je vaak (en samen) gebruikt. Heb je een eiland? Plaats dan daar ook een dubbel stopcontact.
7. Welk materiaal kies ik voor het werkvlak of de vloer?
De mogelijkheden van werkbladen én vloeren zijn nog amper op te sommen. Bij de keuze van materialen voor werkblad en vloer kan je volgend lijstje meenemen:
- het materiaal moet makkelijk te reinigen zijn;
- vooral het werkblad dient bestand te zijn tegen hoge termperaturen;
- alle oppervlaktes kunnen maar beter bestand zijn tegen water, olie én zuur (zoals citroensap);
- het is handig dat het werkblad hersteld kan worden bij eventuele schade.
8.Waar moet ik op letten voor een goede hygiëne in de keuken?
Je gebruikt je keuken dagelijks om eten te bereiden dus een goede hygiëne is inderdaad belangrijk. Hou daarom zowel je keuken als je keukengerei steeds proper. Reinig regelmatig ook je koelkast met vloeibaar afwasmiddel. 1 keer per maand is ideaal. Hetzelfde geldt voor de filters van je dampkap. Omdat je ook je afval in de keuken bewaart, is het belangrijk om de vuilnisbak(ken) steeds goed af te sluiten met een deksel .